Historien om Informus

Mycket har hänt sedan Informus startade

Både på nätet som marknadskanal och hos oss. Vi var med i ett tidigt skede av nätets utveckling och det har varit en spännande resa. Vi vill här ge en återblick av vad som hänt hos Informus.

1995

Historien om Informus började sommaren 1995, i skuggan av ett parasoll på en altan i Knivsta. Fem vänner beslöt att förverkliga en affärsidé tillsammans. Att kunna använda det nya mediet Internet som ett hjälpmedel vid bokning av konferenser.

Hösten blev en hektisk tid med utveckling av söktjänsten. Verktygen för att göra hemsidor var trubbiga och det mesta fick vi uppfinna själva.

Sveriges alla turistbyråer kontaktades för att få veta vad just deras region kunde erbjuda i konferensväg. Sedan följde många sena kvällar med registrering av alla fakta.

Till alla konferensanläggningar skickade vi ut en diskett med en demo av tjänsten och en beskrivning av hur Internet fungerar. På den tiden var e-post ovanligt och en ny hemsida fick stora rubriker i tidningarna, så en förklaring om vad Internet innebar var på sin plats.

1996

Den 1:a april 1996 släpptes den första versionen av söktjänsten. Nästan 1.000 anläggningar var representerade så det fanns mycket att söka bland redan från början.

Saxnäsgården, långt uppe i norr, blev vår allra första kund. Lastberget var den förste i närheten av Stockholm att upptäcka oss. Innan året var slut hade vi fått ett 50-tal betalande kunder till.

Tekniken sköttes av vår egen webbserver på kontoret långt ut i skogen utanför Knivsta. Bredband var inte att tänka på så vi löste det med ISDN. En lokal Internetoperatör i Uppsala ringde via ISDN-modem upp vår webbserver när någon utifrån ville in och titta på hemsidan. På den tiden märktes inte fördröjningen på några sekunder som detta innebar - nästan alla surfade via modem.

1998

Två år senare hade vi tredubblat antalet kunder. Vi hade hunnit med att ställa ut på både SHIE och Scandinavian Travel Market.

På den sistnämnda mässan hade vi också en medutställare i vår monter. Kanske minns du www.punkt.se, föregångaren till Spray? De fick vara med hos oss för att lansera sin nya resetjänst, mrJet.

En ny funktion såg dagens ljus, bokningsförfrågan. Med den blev det för första gången möjligt att nå ut till många konferensställen samtidigt. Eftersom e-post fortfarande var en bristvara skickades förfrågningarna via fax.

Bilden till höger visar en presentation av en anläggning (Bomans i Trosa). I vänsterkanten finns en lista med sökresultatet. Där kunde man också kryssa för de som skulle få en förfrågan.

Inte så olikt dagens lösning, eller hur?

Under sommaren 1998 fick vi vår första bredbandsanslutning - hela 512kb via Telenordia. Vilket lyft!

2000

Informus fick sin första stora ansiktslyftning. Den lila färgen byttes mot vinrött. En stor karta på första sidan gjorde det lätt att välja område.

Den största nyheten var annars möjligheten att söka efter anläggningar som hade lediga lokaler. Vi kallade det för KonferensAkuten.

3-4 veckor framåt i tiden kunde man söka. Något som framförallt uppskattades i storstäderna där det kunde vara svårt att hitta lokaler i sista minuten.

En viktig milstolpe var också avtalet med Konferenspoolen. Vi fick förtroendet att leverera en söktjänst med information om medlemsanläggningarna till deras hemsida.

Samarbeten av den typ som "Poolen" innebar har följts av många fler som t ex Best Western, Fazer, Roks, Scanworld, Sodexo och VisitSweden. Flera av dem fortsätter än idag.

2002

Marknadsföringen via mässor fortsatte. På SHIE-mässan i januari 2002 hade Informus en stor samlingsmonter.

Förutom ett 40-tal konferensanläggningar fanns ett café och en scen med underhållning. Stor succé.

Hemsidan fick lite förändringar. Bl a flyttades kartan bort från startsidan och lämnade istället plats för "Månadens tips".

Kedjeavtal tecknades med Best Western, Choice, Scandic, Kristna Gårdar och Hotell samt inte att förglömma Orustkonferens. Ingen kund är för stor eller för liten för att synas hos Informus.

Antalet kunder till Informus passerade 600. Totalt fanns det information om över 3.000 företag i mötesbranschen. Informus stärkte därmed sin position som den största mötesplatsen på nätet.

2003

Sju år efter starten var det dags för hemsidans stora lyft. Med ny logga, ny design och nya funktioner.

Årets andra stora händelse var att VisitSweden valde oss som leverantör av mötesinformation till visitsweden.com - Sveriges officiella hemsida för resor och turism. Vi var alla glada över att ha fått detta stora förtroende.

Vi minns också 2003 som det år då vi började samarbeta med radiokanalen Lugna Favoriter. Inför fars dag kunde deras lyssnare tävla om fina weekendpaket på några av Sveriges bästa hotell och konferensanläggningar. Och hade man tur - eller otur? - kunde man bli uppringd och intervjuad i radion.

2004

Under detta år kom något som vi alla väntat på - kartor! Nu blev det möjligt att snabbt och enkelt se var hotellen och kursgårdarna låg någonstans.

Vi började också med ett nytt koncept för att nå alla bokare och anläggningar runt om i landet. Vi gjorde en roadshow. 17 orter hann vi med under våren och hösten 2004.

Från Malmö i söder till Umeå i norr åkte vi runt och bjöd in till träffar där vi varvade information med lättsam underhållning och lite mat. I november hade vi stor avslutning på Foresta på Lidingö med närmare 200 personer närvarande. Jonas Hallberg var konferencier och Starboys från Karlstad avslutade kvällen med en härlig show. Hoppas du var där!

2005

Vi hade nu haft vår nya design i två år och även hunnit med lite finjusteringar här och var. Den nya logotypen hade hunnit sätta sig och våra tre färgglada kvadrater förknippade många med Informus.

Något vi satsade mycket på var samarbeten. Det första att presenteras under 2005 var ett samarbete med Roks (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) och deras inventering av porrfria hotell. Ett hett ämne inte minst sedan många stora hotell- och konferensköpare inom stat och kommun deklarerade att deras policy var att de anställda skulle bo och konferera på porrfria hotell.

2006

Egentligen hade Informus tioårsjubileum år 2005. I alla fall om man räknar sedan bolaget bildades. Men vi brukar räkna starten från april 1996 då vi första gången syntes på nätet och firade därför detta år.

2007

Detta år föddes ett nytt pris - Årets Ametist - för bästa hemsida i mötesbranschen. Det instiftades av oss för att främja bra hemsidor som ger direktkontakt mellan bokare och anläggningar. Priset delades ut på SHIE-mässan i januari och gick till Smögens Havsbad. En omröstning på webben resulterade också i Bokarnas favorit, ett pris som gick till Tammsvik Konferens & Herrgård.

2008

Även om bokare som planerar många möten med olika förutsättningar uppskattar möjligheterna med vår avancerade sökning, finns det många "sällanbokare" som gärna vill ha en enkel sökning med bara det viktigaste.

Under 2008 valde vi därför att lyfta fram de mest efterfrågade sökvillkoren och lägga dem i ett formulär direkt på startsidan. Passande anläggningar blev därmed bara några få klick bort, vilket uppskattades av många. Den mer avancerade sökningen fanns kvar, men låg några klick bort.

2011

Informus tidigare samarbete med Roks runt deras uppmärkning av porrfria hotell har under detta år tagit ny fart i och med att organisationen har gjort en ny inventering av Sveriges hotell.

Detta gjorde att vi i början av året hjälpte dem att bygga sin kampanjsajt www.porrfritt.se som snabbt blev populär bland företag, myndigheter och organisationer som vill boka porrfritt.

Den nya sajten åt Roks bygger på den nya teknik som vi själva kommer att använda i nästa version av vår egen hemsida.

2012

I juni lanserade vi en ny version av söktjänsten med en fräsch och modern design, samt en del nya funktioner. Speciellt möjligheten att skapa sina egna listor med ställen man har hittat är en viktig nyhet.

Nästa steg är att förbättra de sidor som anläggningarna själva använder för sin uppdatering, samt att sjösätta den onlinebaserade statistiken för att snabbt och enkelt ge besked om vad som fångar bokarnas intresse.

Som alltid jobbar vi vidare med att göra Informus ännu bättre!

Välkommen att vara med oss!

Mikael Bengtson
vd Informus AB

Heta tips

Här får du förslag på några ställen som är värda att titta närmare på!

Utö Värdshus 

Skärgårdskonferens med cykelpicnic. Hämta inspiration och idéer vid havet, med paus för en avkopplande cykeltur med picnicfika.

Aktuellt

Till Informus Facebook